Tisícom hostí sa podáva tavený syr: Čo sa tu deje?
Christiane Oelrich
Švajčiarsko - Jedenie raclette patrí k Švajčiarsku rovnako ako vysoké hory a lahodná čokoláda. Skutočnosť, že Francúzi získali korunu za najväčší počet raclette jedál, Švajčiari neboli ochotní akceptovať.

Škrabky na syr prekonali rekord, keď na raclette večeru v Martigny vo švajčiarskom kantóne Valais prišlo 4893 hostí.
"Je to fenomenálny úspech - aké nadšenie zo strany verejnosti a škrabkárov!" povedal radostný Eddy Baillifard, ktorý rekord zorganizoval.
Korunu za raclette získali minulý rok Francúzi. V Saint-Étienne si roztavený syr dalo dobrých 2200 hostí a pred dvoma týždňami približne 2500 hostí.
Valašania sa na ich počesť urazili. Veď sa vždy oslavovali ako kolíska pravého raclette a kulinársku korunu chceli priniesť do Valais.
"Svetový rekord v najväčšom raclette sme nemohli prenechať Francúzom ," povedal Samuel Bonvin, riaditeľ výstaviska myexpo, kde sa jedlo konalo. Raclette je kultúrnym dedičstvom Valais a raclette syr z Valais je jedinečný.

Rekordné raclette jedlo pre Švajčiarov bolo úplne úspešné
Pri tradičnom raclette sa syr netaví v malých plátkoch v panvičkách pod stolným grilom, ako sa to často stáva. Namiesto toho sa polovica syra roztaví na otvorenom ohni alebo na grilovacom rošte a naškriabe sa na tanier. Názov "raclette" je odvodený od francúzskeho slovesa "racler" (škrabať). Syr sa konzumuje so zemiakmi.
Podľa organizátorov bolo v Martigny v službe 361 raclette kuchárov, ktorí obsluhovali 4893 hostí a škrabali roztavený syr na taniere.